Sarıkamış Şehitleri 108. Yılında Anıldı

Sarıkamış Şehitleri 108. Yılında Anıldı
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanı sıra birçok ilden ve yurt dışından gelen çok sayıda vatandaş, Sarıkamış Harekatı'nın 108. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde yürüyüşe katıldı.
Sarıkamış Şehitleri 108. Yılında Anıldı

Erzurum Gündem-Sarıkamış Şehitlerinin 108. Anma Programı etkinlikleri kapsamında 05 Ocak 2023 Perşembe günü “Vatan Sağ olsun” adlı tiyatro oyunun gösterimi Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün katılımıyla Kars Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

06 Ocak 2022 Cuma günü Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü ile birlikte, onurlarına düzenlenen yemekte şehit yakınları ve gazilerimizle bir araya geldi.

 

Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Sarıkamış Şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, şehit ailelerinin aziz şehitlerimizin devletimize ve milletimize emanetleri olduğunu belirterek: “Sarıkamış, Türk harp tarihinin önemli muharebelerine sahne olmuş, ordumuz, çok ağır şartlar altında yapılan bu muharebede hem düşmanla hem salgın hastalıklarla hem de soğuk kış şartlarına karşı kahramanca savaşmıştır. Şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete yol alan Mehmetçiklerimizin bu destanı, bir fedakârlık ve kahramanlık örneğidir. Sarıkamış, aziz milletimizin bu mukaddes vatanı müdafaa etmek için bir hilal uğruna her türlü zorluğu göze alabileceğinin ispatıdır. Bin yıldır üzerinde yaşadığımız bu kutsal topraklarda bugün özgür bir şekilde yaşayabiliyorsak, burada huzurlu bir şekilde bir araya gelebiliyorsak, mukaddesatımız koruma altındaysa, ezanlar semada yankılanıyorsa, şanlı bayrağımız dalgalanıyorsa, şüphesiz ki bunu; bedelini canıyla, kanıyla ödeyen aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz. Aziz şehitlerimizin uğrunda canını verdiği bu topraklar, onların asil kanıyla vatan olmuştur. Hiçbir feragat, hiçbir vazgeçiş, insanın canı kadar kıymetli olamaz. Ancak vatan ve millet, can kadar, canan kadar sevilirse insan kendinden vazgeçebilir, milleti için canını feda edebilir. İşte bu şuurla vatanımız, milletimiz ve devletimiz uğrunda büyük fedakârlıklar gösteren aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Rabbim tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize rahmet eylesin.” Şeklinde konuştu.

 

Aziz Şehitlerimiz İçin Mevlidi Şerif ve Meşaleli Yürüyüş Düzenlendi
Sarıkamış Şehitlerinin 108. Anma etkinlikleri kapsamında; Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars Milletvekilleri 65.Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ile birlikte Sarıkamış Kazım Karabekir Camii'nde aziz şehitlerimiz için düzenlenen Mevlidi Şerif programına katıldılar.

 

Mevlidi Şerif programının ardından Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü ve binlerce vatandaşımız ile birlikte aziz şehitlerimizin anısına düzenlenen meşaleli yürüyüşe katıldılar.

 

Türkiye Şehitleriyle Yürüyor… Biz Hep Aynı İzdeyiz…
Sarıkamış Şehitleri’ni anma etkinlikleri kapsamında 08 Ocak 2022 Pazar günü de Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan ile Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ve ülkemizin dört bin yanından gelen binlerce vatandaşımızın katılımıyla anma yürüyüşü düzenlendi.

 

Kars Müftüsü Hamza Bayram'ın duasıyla başlayana yürüyüşte, Türkiye’nin dört bir yanından Sarıkamış'a gelen binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ile Kızılçubuk zirvesinden yürüyüşe geçti. Yaklaşık 5 kilometre yürüyüşün ardından Ayyıldız Tören Alanı’na geldi.

 

Sarıkamış Harekâtına katılan askerlerin kıyafetleriyle törende yer alan Sarıkamış 9'uncu Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı askerler, alandaki dev Türk bayrağının altında nöbet tuttu.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve Sarıkamış Belediye Başkanı Harun Hayali’nin anıta çelenk sunumunun ardından şehitler için saygı atışı yapıldı ve saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası 9'uncu Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli askerler tarafından 108 yıl önceki Sarıkamış Hareketi ile ilgili bilgileri paylaştı.

 

Törende günü anlam ve önemini belirten konuşmalar sırasıyla Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve tarafından yapıldı.

 

Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, yaptığı konuşmada; Sarıkamış Harekâtının, Birinci Cihan Harbi sırasında, 22 Aralık 1914 günü başlayıp, 05 Ocak 1915 gününe kadar süren ve hüzünle sona eren, cihan harbinin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, Sarıkamış’ın, Türk harp tarihinin önemli muharebelerine sahne olduğunu, ordumuzun, çok ağır şartlar altında yapılan bu muharebede hem düşmanla hem salgın hastalıklarla hem de soğuk kış şartlarına karşı kahramanca savaştığını söyledi.

 

Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “Tarih 1914, mevsimlerden kara kış… Allahuekber Dağları’na yazılan bir destanın tarihidir bu… Bayrak inmesin, vatan bölünmesin, susmasın ezanlar, değmesin eli daha fazla vatan topraklarının üstüne diye yola çıktılar. Allahuekber Dağlarının soğuğu, damarlarındaki akan asil kanı donduruyordu. Bir yanda düşman, bir yanda salgın hastalıklar ve de her yanda amansız kara kış. Çok ağır şartlara rağmen vatan uğruna, bir adanış, bir var oluş destanı. Hüzünlü ve yürekleri dağlayan bir destan… Sarıkamış; kalbi ağrıyan, dokunduğunda sızlayan, için için gözyaşlarını akıtan vatan sevdalılarının beyazla örtüldüğü, unutulmayan ve asla unutulmayacak olan vatan savunmasının acılı yüzü. Sarıkamış; sevdiklerinin sıcak bağırları yerine, soğuk ama mübarek vatan toprağına sarılıp bembeyaz kardan kefene bürünen, beyaz karlara kanla, canla yazılan şanlı Mehmetçiğin eşsiz destanı. Sarıkamış destanı; vatan evlatlarının, vatanı, bayrağı, ezanı söz konusu olduğunda neleri göze aldığını göstermesi açısından dramatik ama bir o kadar da asil ve ilahi bir teslimiyet... Sarıkamış; karın kurşun olup yağdığı, ayazın keskin bir bıçak gibi sineleri parçaladığı, anaların yüreğine ateş, yiğitlerin kaderine buz düştüğü yer. Sarıkamış; Mehmetçiğin vatan aşkıyla gösterdiği iman, irade, cesaret ve kahramanlığını, tarihe altın harflerle kazıyarak tüm dünyaya öğrettiği yer. Evet, 108 yıl önce bugün dağlar üşüdü, sineler buz tuttu, vatan aşkıyla çarpan yürekler dondu… Ama Sarıkamış; bir yenilgi, bir geri çekiliş ve asla bir pes ediş değil. Ecdadımız, tüm olumsuzluklara rağmen gösterdiği üstün cesaret ve kahramanlıkla harp tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergiledi. “Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.” dizesinde ifade edildiği gibi vatanına kastedenlere karşı çelikten sinesini siper eden, “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” dizesinde ifade edildiği gibi de vatanın her karışını mübarek kanıyla sulayan şehitlerimizin, Sarıkamış Harekâtı’ndaki fedakârlıkları da vatana adanmışlık destanı olarak tarihe geçti.” şeklinde konuştu.

 

Konuşmasında; şehitlerimize de sesleyen Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “ Vatanın bekası uğrunda ölüme koşan ve birbirlerine sarılarak donan aziz şehitlerimiz! Bizler bugün, torunlarınız olarak burada, manevi huzurunuzdayız. Sizler, Allahuekber Dağları'nda, Sarıkamış’ta, fedakârlığın, tahammülün, imanın, cesaretin, kahramanlığın ve kardeşliğin destanını yazdınız. Biliniz ki! Yaktığınız meşale, sonsuza kadar bizlerin yolunu aydınlatacaktır. Kefenleri bembeyaz karlar olan siz aziz şehitlerimizi asla unutmayacağız. Millet olarak, sizlerden miras aldığımız bu cennet vatanın ebedi bekçisi olacağız. Aziz ruhlarınızı, şehit bedenlerinizi incitmeyeceğiz. Bizlere en büyük vasiyetiniz olan vatan ve millet sevgisinden, kardeşlikten, birlik-beraberlikten asla ödün vermeyeceğiz. Sarıkamış harekâtının 108’inci yıldönümünde; adını tarihe ve bağrımıza buzdan harflerle kazıyan, kefenleri bembeyaz karlar olan Sarıkamış şehitlerimiz başta olmak üzere şanlı al bayrağımız, vatanımız ve milletimizin bekası uğrunda canlarından geçerek bu toprakları bizlere vatan kılan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

 

Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının son bölümünde Sarıkamış Şehitleri Anma Programı’na destek olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik Ve Spor Bakanlığı ve emeği geçen ve destek veren diğer kurum-kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etmesinin ardından program, Türk yıldızları ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı “Çelik Kanatlar Helikopter Ekibi’nin gösterisiyle tören sona erdi.

 

Yorum Yaz