Pirinkayalar Tüneli Hizmete Açıldı

Pirinkayalar Tüneli Hizmete Açıldı
Güney ve Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Pirinkayalar Tüneli hizmete açıldı.

Erzurum Gündem-Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, çalışmaları sürdürülebilir, çevreci bir Lojistik Master Plan çerçevesinde hem Erzurum’u hem de bütünsel kalkınmayı destekleyecek şekilde gerçekleştirdiklerini belirterek, Erzurum’un ulaşım ve iletişim yatırımları için 14,5 milyar liranın üzerinde harcama yaptıklarını vurguladı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Erzurum Mevlana Farklı Seviyeli Kavşak’ta incelemelerde bulundu. İnceleme sonrasında açıklama yapan Karaismailoğlu, “Erzurum-Çat Devlet Yolumuzun başlangıç kesimi olan Erzurum Şehir geçidinde yer alan Mevlâna Farklı Seviyeli Kavşağı’nı tamamlayıp hizmete açmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bakanlığımızın sorumluluk alanında hayata geçen yatırımlar, cennet ülkemizin dört bir köşesine olduğu gibi Erzurum’da yeni iş alanları ve istihdam imkanları sağlıyor. Erzurumlu vatandaşlarımızın refahının artması, yeni yatırım imkanlarının oluşması, sanayinin gelişimi için şehrin lojistik kabiliyetlerini artırıyor, liman ve havalimanlarına olan erişimini kolaylaştırıyoruz. Pirinkayalar Tüneli tam da bu anlamda Erzurum için hayati derecede önem taşıyan bir projedir. Pirinkayalar Tüneli ile Erzurum’dan Artvin’e ve Doğu Karadeniz’e ulaşım kısalacak, seyahat kolaylaşacak, ticaret artacaktır” dedi.

 

ERZURUM’DA 20 KARAYOLU PROJEMİZDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
3 Nisan 2017’de temeli atılan, bugün yüzde 100’e yakın fiziksel ilerleme sağlanan Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışı ile Erzurum’un turizm ve ticari hayatındaki canlılığın daha da güçleneceğini vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Tüm bu çalışmalarımızı sürdürülebilir, çevreci bir Lojistik Master Plan çerçevesinde hem Erzurum’u hem de bütünsel kalkınmayı destekleyecek şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda hükümetlerimiz döneminde, doğunun gözbebeği Erzurum’un ulaşım ve iletişim yatırımları için 14,5 milyar liranın üzerinde harcama yaptık. Erzurum’un bölünmüş yol uzunluğunu 49 kilometreden alıp, 620 kilometreye çıkardık. 1993-2002 döneminde il genelindeki karayolu yatırım harcaması sadece 915 milyon lira iken, hükümetlerimiz döneminde bu miktarı 13 milyar 247 milyon liraya yükselttik. 2003-2021 yılları arasında, 583 kilometrelik tek yol yapım ve iyileştirmesi gerçekleştirdik. 4’ü tek tüp ve 4’ü de çift tüp tünel olmak üzere, toplamda 8 bin 288 metre uzunluğunda 8 tünel inşa ettik. Erzurum il genelinde halihazırda tam 20 adet karayolu projemizde çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.”

 

TRAFİK YOĞUNLUĞU RAHATLATILARAK, GÜVENLİ, KONFORLU VE HIZLI ULAŞIM SAĞLANACAK
Bakanlık olarak, sadece Erzurum’un refahını artıracak projeleri hayata geçirmediklerini, aynı zamanda şehir içi ulaşımı kolaylaştıracak projeleri de hizmete aldıklarını aktaran Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Tamamladığımız Mevlâna Farklı Seviyeli Kavşağı da Erzurum’da yaptığımız şehir geçişi karayolu hizmetlerimizin önemli bir bölümüdür. Erzurum-Çat Devlet Yolu’nun Erzurum Şehir Geçişi’nde, TOKİ Konutları, hastaneler, kamu kuruluşları ve okulların da etkisiyle yıllık ortalama günlük trafik miktarı, belli noktalarda 34 bini bulmaktadır. Şehir trafiğinin düzenlenmesi çalışmaları kapsamında, yolun başlangıcı ila 3,7. kilometreleri arası 2x3 şeritli yol yapıldı. Söz konusu yolun 3,7 ila 6,15 kilometreleri arası ise 2x2 şeritli olmak üzere bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol haline getirildi. Proje kapsamında, 35,7 metrelik Mevlâna Farklı Seviyeli Kavşağı ile Dadaşkent – TOKİ, AFAD ve Tuzcu Hemzemin Kavşakları bulunmaktadır. Ayrıca, şehir merkezi ile Atatürk Üniversitesi arasındaki trafiğin güvenli ve konforlu akışını sağlayan 12x6 metre boyutlarında alt geçit yapılarak Yıldızkent – Teknokent Kavşağı ve 1 adet üst geçit tesis edildi. Bu proje ile Doğu Karadeniz sahilinden Güneydoğu’da Habur Sınır Kapısı’na kadar uzanan güzergahta önemli bir geçiş noktası olan Erzurum Şehir Geçişi’nde trafik yoğunluğu rahatlatılarak, güvenli, konforlu ve hızlı ulaşım sağlanacak.”

 

YILLIK 140,3 MİLYON TL TASARRUF EDİLECEK
Ayrıca, güzergah üzerinde bulunan Konaklı Kayak Merkezi’ne de kolay erişim imkanı tesis edildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Erzurum Şehir Geçişi ve Mevlâna Farklı Seviyeli Kavşağı projemizin uzunluğu 6,15 kilometre, bölünmüş yol ve sıcak kaplama standardındadır. 2017 yılında başladığımız projemizin bedeli 50 milyon liradır. Erzurum Şehir Geçişi’nin düzenlenmesiyle; zamandan 137,5 milyon lira, akaryakıttan 2,8 milyon lira olmak üzere, yıllık toplam 140,3 milyon lira tasarruf edilecek. Bunun yanında, karbon salımını da bin 176 ton azaltacağız” diye konuştu.

 

ERZURUM’DA YAPTIKLARIMIZ, YAPACAKLARIMIZIN DA TEMİNATIDIR
Mevlâna Kavşağı ile birlikte aynı hatta yer alan Hastane Farklı Seviyeli Kavşak arasında yer alan Telsizler Bölgesi’ne de yöre halkının talebi doğrultusunda yeni bir kavşağı projelendirdiklerini ve çalışmalara başladıklarını dile getiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bizim tüm azim ve gayretimiz halkımızın talebi yönündedir. Biz halka hizmeti ‘Hak’ka hizmet’ olarak görüyoruz. O nedenle, 2003’ten bu yana Erzurum’da, kara, hava, demir ve denizyolu çalışmalarımızda halkımızın taleplerini önceledik. Halkımızın lehine olan, avantajına olan her türlü talebi baş tacı yaptık. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney, yol ve koridorlarının kavşak noktasında yer alan Erzurum’un ulaşım ağını güçlendirecek her projenin öneminin farkındayız. Erzurum’da yaptıklarımız, aslında yapacaklarımızın da teminatıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Yorum Yaz