Vahit Bingöl: 'Tortum Şelalesinde Suç İşleniyor'

Vahit Bingöl: 'Tortum Şelalesinde Suç İşleniyor'
DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, Tortum Şelalesi’nin suyunun kesilmesine tepki gösterdi.

Erzurum Gündem-1700’lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatmasıyla Tortum Şelalesi’nin oluştuğunu hatırlatan Bingöl, doğa harikası şelalenin suyunun kesilmesinin Erzurum turizmine vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi.

 

Özel bir şirkete 49 yıllığına kiralanan Tortum Hidroelektrik Santrali’nde “bakım” adı altında suyun kesilmesi sonucu ortaya çıkan manzaranın korkunç olduğunu belirten Bingöl, Erzurumlu’nun bunu hak etmediğini ifade etti. Bu kesintilere bir an önce çözüm bulunmasını isteyen Bingöl, şunları ifade etti: “Tortum Şelalesi’nin suyunun kesilmesiyle çölü andıran görüntüler ortaya çıktı. Her yıl binlerce insanın görmek için Erzurum’a geldiği şelalenin doğal yapısını bozdular. Eski fotoğraflar ile yeni fotoğrafları karşılaştırdığımızda nasıl bir doğa katliamının yapıldığını çok daha net görebiliyoruz.

 

Mahkeme kararı bulunmasına rağmen saniyede 3 metre küp su bırakması gereken şirket, Tortum Şelalesi’nin suyunu keserek suç işliyor. Yetkililerin bir an önce buna ‘dur’ demesi gerekiyor. Çözüm bulunmaması halinde Tortum Şelalesi’nin yapısı zaman içinde bozulacaktır. Daha şimdiden şelalenin çevresindeki doğal hayat tehlikeye girmiş durumda. Travertenler dökülmeye başladı. Erzurum’un etkili ve yetkili insanlarına sesleniyorum, gelin Tortum Şelalesi’nin gözümüzün önünde kaybolmasına engel olalım. Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım.”

Yorum Yaz