'Pandemide Vatandaşlar Tarım ve Hayvancılığa Yöneldi'

'Pandemide Vatandaşlar Tarım ve Hayvancılığa Yöneldi'
Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar Erzurum’un tarım ve hayvancılığı alanında genel değerlendirmelerde bulundu. Akar Erzurum’un hayvan varlığı bakımından Türkiye’de ikinci sırada olduğunu açıkladı.

Erzurum Gündem / ÖZEL HABER- Erzurum’da tarım ve hayvancılık alanında genel değerlendirmelerde bulunan Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Erzurum’un yüz ölçüm olarak Türkiye’nin üçüncü büyük ili konumunda olduğunu, hayvan varlığı bakımından ise; Konya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını, yaklaşık 867 bin büyükbaş hayvan varlığının bulunduğunu, 900 binin üzerinde ise küçükbaş hayvan varlığına sahip bir kent olduğunu, bu bakımından Erzurum’un önemli bir hayvancılık merkezi konumunda yer aldığını söyledi

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MERASI ERZURUM’DA
Akar büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında bir milyonun üzerine çıkmayı hedeflediklerini belirterek; “Tabi hayvan potansiyeli fazla olması hasebiyle, mera alanlarımızda geniş, yaklaşık 16 milyon hektar varlığıyla Türkiye’nin en fazla merasına sahip bir kent, ülkenin yüzde 11 mera varlığının olduğu bir il Erzurum. Tabi bunun yanında hayvancılık potansiyeli iyi ama özellikle bizim geniş ovalarımız da var, Pasinler Ovası, Hınıs Ovası ve Horasan ovasıyla büyük bir bitkisel üretim potansiyelini de bünyesinde barındırıyor, yaklaşık bir bir buçuk milyon civarında hububat ekim alanı ve yine bir milyon dekar civarında yem bitkisi ekim alanımızda da ön plana çıkıyor. Tabi ki buraya has ürettiğimiz ürünlerimiz var, coğrafi işaret almış Hınıs İspir fasulyemiz, Hasankale bölgesine has patates üretim alanımızda var. Dolayısıyla hayvancılık potansiyellimiz fazla ama azımsanmayacak derecede bitkisel üretim potansiyelimizin de olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum.” dedi.

 

KURAKLIK KAYBA NEDEN OLDU!
Geçmiş yıllara göre değerlendirildiğinde Erzurum’da güzel bir verim ortalamasının olduğunu, bu sene ise iklimin kurak geçmesinden ötürü verim kaybının yaşandığını söyleyen Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar; “Geçmiş yıllara göre değerlendirdiğimizde Erzurum’da güzel bir verim ortalamamız vardı, mesela Pasinlerde dekara 600-700 Kg. buğday verimi alırken, bu sene Türkiye’nin büyük bir bölümünde olduğu gibi Erzurum’da iklimin kurak geçmesi hasebiyle, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde yeterince yağış almaması nedeniyle bitkisel üretimde epey bir kaybımız söz konusu.” dedi.

 

120 BİN LİTRELİK YAĞIŞ MİKTARI 23 BİN LİTEREYE KADAR DÜŞTÜ
Akar; “Özellikle orta Anadolu ve Güney Anadolu ile birlikte doğu Anadolu’da kurak geçti, mayıs ve haziran aylarında istediğimiz yağış miktarını alamadık, 2020 yılındaki yağış miktarımız 120 bin litre iken, 2021’de 23 bin litreye kadar düştü. Bir de bunun yanında geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkı da bitkilerin gelişmesine ve kardeşlenmesi üzerine olumsuz bir etkisi oldu bu yüzden sulanan alanlarımızda bile bir verim kaybı durumu söz konusu oldu. Tabi ki bu verim kayıplarımızı devletimiz ve bizler burada lokal olarak uyguladığımız projelerle çiftçilerimizin bu zararlarını asgariye indirmek adına emek verdiğimizi özellikle ifade edeyim. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımızın açıklamaları var, özellikle kuru tarım arazilerinde bu kuraklıktan dolayı üst zarar oranına göre değişmekle beraber tarımsal destek veriyoruz, inşallah önümüzdeki süreçte bu ödemeleri de yapacağız.” dedi.

 

PANDEMİ’DE VATANDAŞLAR TARIM VE HAYVANCILIĞA YÖNELDİ
Erzurum’da 2019’dan 2020’ye geçerken 40 bin civarında hayvan varlığının arttığını ve pandeminin aslında tarım ve hayvancılık sektörüne yaradığını vatandaşların bu sektöre yöneldiğini dile getiren Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar; “Şunu ifade etmek istiyorum pandemi aslında bizim sektöre bir yerde yaramış oldu, insanlar olmazsa olmazımızın gıda olduğunu gördü. Haftada en az 3-5 girişimci veyahut çiftçi insanımız evine köyüne geri dönüp ben hayvancılık sektörüne girmek istiyorum dediler. Bizim rakamlarımız ve bize gelen taleplerde bunu gösteriyor, son iki yıldaki gelen talepler çok daha fazla, buna yönelikte tabi biz farklı projeler geliştirerek insanlarımızı bu sektörde tutmaya gayret gösteriyoruz. ” açıklamalarında bulundu.

Yorum Yaz