Erzurum'da Kadayıfın Tadı Kaçtı!

Erzurum'da Kadayıfın Tadı Kaçtı!
Erzurum’da Ramazan ayının gözde tatlısı kadayıfın kilogram fiyatı zamlandı. Kısa süre önce 30 liraya satılan çiğ kadayıf ve yufkanın kilosu 40 liraya yükseldi. Hazır kadayıf dolmasının kilosu ise 120 TL’den satışa sunuluyor.

Erzurum Gündem- İftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan kadayıf, bu Ramazan cep yakacak. Erzurum’da tüketimi özellikle Ramazan ayında bir hayli artan kadayıf, şehrin gastronomisinde çok önemli bir yere sahip. Her sofrada olmazsa olmaz olan kadayıfın bu Ramazan tadı kaçacak. Geçtiğimiz hafta kilogram fiyatı 30 lira olan kadayıf ve yufkaya zam geldi. 3/1 oranında zamlanan yufka ve kadayıfın kilosu Ramazan’da 40 liraya satılacak.

 

Fiyatı Çok Yüksek
Kadayıf ve yufkaya yapılan zammı yüksek bulan Erzurumlular, “ Tek zevkimiz Ramazan’da kadayıf dolması yemek. Sadece kadayıfın kilosu 40 lira, bunun ceviz içi ve şerbeti var. Hepsi toplandığında maliyet bir hayli artıyor. Yufkanın fiyatı bile çok yüksek. En azından bu Ramazan insaflı bir zam yapılmalıydı” görüşünü savundu.

 

Aynı Zammı Pide İçin Bekliyoruz
Kadayıf ve yufkaya yapılan zam oranının artan maliyetler karşında normal olduğunu belirten imalatçılar ise aynı zam oranının Ramazan pidesi içinde yapılması gerektiğini savunuyor.  Kadayıf üreticileri, “Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği esnafın durumunu göz önünde bulundurarak zam kararını veriyor. Kadayıf ve yufkaya 3’te 1 oranında zam yaptı. Aynı zam oranını Ramazan pidesinde de bekliyoruz. Neticede hepsinin ham maddesi un, fırıncı esnafı zaten ayakta durmakta zorlanıyor. Girdi maliyetleri arttı. Birliğin tüm bunları göz önünde bulundurması gerekir” diye konuştular.

 

Ramazan’da Zam Yapmayacağım
Erzurum’un meşhur kadayıfçısı Muammer Tanhaş (Muammer Usta) ise Ramazan ayı öncesi zam yapmama kararı aldı. Şu an kadayıf dolmasının kilosunu 120 TL’ye sattıklarını belirten Muammer Usta, “ Kadayıf dolması için kullandığımız yağ, yumurta ve cevizin maliyeti oldukça arttı.  Bunun yanı sıra enerji ve personel giderlerini de eklediğimizde zam yapmak kaçınılmaz. Ancak firma olarak Ramazan ayında tüketimi diğer aylara oranla daha fazla olduğu için zam yapmama kararı aldık. Bayramdan sonra kilosunu 140-150 TL civarında satış yapmayı düşünüyoruz” dedi.

 

Kaynak: İrfan Tarakçıoğlu / Gazete Pusula

Yorum Yaz