Aziziye Destanı’nın 144’üncü Yıl Dönümü

Erzurum Gündem-Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacıyla Top Dağı'na yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası'nda halkın yazdığı kahramanlık destanının 144'üncü yıldönümü kutlandı. Erzurum halkının '93 Harbi' olarak bilinen 1877 Osmanlı- Rus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine taş, sopa ve baltalarla yazdığı destanın 144'üncü yıldönümünde Valilik, Büyükşehir Belediyesi tarafından tören düzenlendi.

 

Geçtiğimiz yıllarda sabah ezanı sonrası minarelerden okunan salayla başlayan törene pandemi düzenlemesi getirildi. Binlerce Erzurumlunun katıldığı yürüyüş geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iptal edildi. Oldukça kısıtlı tutulan törene Vali Okay Memiş, AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, 9'uncu Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, Emniyet Müdürü Levent Tuncer, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende 144 yıl önce bugün yaşananlar anlatıldı. Kur'an-ı Kerim okunmasından sonra il müftüsü Şahin Yıldırım'ın yaptırdığı duanın ardından Vali Memiş ve beraberindekiler 144 yıl önce kundaktaki bebeğini bırakarak cepheye koşan Nene Hatun'un kabrini ziyaret etti. Burada dua eden Memiş ve katılımcılar, mezara karanfil bıraktı.

 

“Bizim tarihimizde Allah’a şükür bir lekemiz yok” Aziziye destanının 144'üncü yıldönümünü kutladıklarını belirten Vali Okay Memiş, "Emperyalist güçler Osmanlı İmparatorluğuna hem doğudan hem de batıdan saldırmış durumdaydı. Aslında batıdaki saldırılarda muaffak oldular. Ama Erzurum’da hiç tahmin etmedikleri bir savunmayla karşı karşıya kaldılar. Ermeniler ‘in açtığı kapılarla Ruslar içeriye kadar sızmıştı. Sabah ezanıyla birlikte salalar okundu. Herkesi din görevlileri Aziziye Tabyalarına yardıma koşmaya davet etti. Beşikteki yavrusunu bırakan Nene Hatun, ‘Çocuğum annesiz büyür ama vatansız büyüyemez’ tarihe nakşedilmiş sözü ile hep beraber tabyalara insanlarımız koştu. 500’ün üzerinde sivil şehit verdik ve emperyalist güçler geri püskürtüldü. Yani ne kadar övünsek azdır. Bizim tarihimizde Allah’a şükür bir lekemiz yok. Bazı milletlerin tarihleri gibi bizler emperyalist duygularla veya bir takım materyalist felsefelerle hareket etmiş bir millet değiliz. Bunun sonucunda düşman geri püskürtüldü. Erzurum bu anlamda çok değerli bir il. Daha sonra bunun devamı geldi. Cumhuriyet döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bu kent 58 gün ve sahipliği yaptı. Kurtuluş savaşının ve Cumhuriyet’in temelleri bu kentte atıldı. Yine bu necip millet kahramanlıklarına devam etti. Bu kahramanlıkların bir tanesi de 15 Temmuz’du. Tıpkı Nene Hatun gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tıpkı o dönemde olduğu gibi bu tabyaların kapısını açanlar gibi ülkenin kilidini anahtarını başkalarına vermeye kalkışan içimizdeki hainlere karşı bu millet büyük bir sınav verdi. Allah hepsinden razı olsun. Yine bu kahramanlıklardan bir tanesi de Azerbaycan’ın Karabağ zaferi. Birleşmiş Milletlerden açıkça o toprakların Azerbaycan toprakları olarak tescil ettiği ve hukuktan doğan haklarını Azerbaycanlı kardeşlerimiz geri aldı. Aslında orda yine ilk önce Ermeniler saldırdı. Kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok ama bir çakıl taşımızı da kimseye vermeyiz." diye konuştu.

 

Aziziye Tabyası'ndaki tören protokolün ağaç dikimiyle sona erdi.

Yorum Yaz